Fordelen med hunder

Hunder er fortsatt populære kjæledyr, men i en travel hverdag påstår flere og flere at det er for mye stress og jobb med å ha en hund. Alt det kan vel neppe oppveies av fordelene man får ved å ha en hund, når man i stedet kan ha et mindre krevende kjæledyr som for eksempel en katt eller en skilpadde? I denne artikkelen skal vi tilbakevise denne tenkemåten, og vise at hunder faktisk er det ideelle kjæledyret for de fleste mennesker.

For vær ærlig: hvilket annet dyr kan du kle deg i matchende halloweenkostymer med, gå på jakt med, eller danne et så dypt vennskap at man kan snakke om menneskets beste venn? Det er sjelden man møter noen som er bestevenn med en øgle eller skilpadde. Hunden kan gi deg så mye som selv de fleste hundeeiere ikke en gang tenker over, og mye av dette er bevist gjennom vitenskapelig forsknng.

Hunder og velvære

Å tilbringe tid med hunder gir deg faktisk bedre helse. Forskning viser for eksempel langt større sannsynlighet for å overleve den første tiden etter et hjerteinfarkt hvis man har hund. Årsaken er at samværet med hunden reduserer stress, og får deg til å føle deg mer avslappet og lykkelig. På det biokjemiske planet gir dette seg utslag i økte nivåer av dopamin og serotonin. Det gjør at kos med hunden gir deg muligheter for å bli helt bra av selv alvorlig hjertesykdom.

På et mer praktisk nivå er det jo også sånn at det å ha hund tvinger eieren til et minimum av fysisk aktivitet, som også bidrar til velvære og helse. Realiteten er jo at både du og hunden trenger daglig fysisk aktivitet. Det viser seg at hundeeiere jevnt over er flinkere til å være aktive enn de som ikke har hund. På tur med hunden kan det også hende at du treffer andre hundeeiere og blir kjent med dem, en uventet sosial bonus. I våre dager sliter mange med ensomhet, og hunden kan altså hjelpe med dette både direkte og indirekte. Det er også et kjent faktum at kvinner oppfatter mannlige hundeeiere som mer attraktive.

Hunder og din personlighet

Feirer du jul, påske og halloween sammen med hunden din? Ofte kan hunden du eier og forholdet du har til den fortelle andre mennesker mye om hvem du er som person. Forskning viser at det er regelmessig samsvar mellom hunder og deres eiere, uten at det nødvendigvis betyr at de ligner på hverandre utseendemessig! Det er viktig å huske på at hunden også vil lære mye av deg, og ta opp i seg trekk av din personlighet og ditt humør. La derfor hunden være en refleksjon av det aller beste i deg.