Stell av hundens tenner

Det er viktig å ta vare på hundens tenner. I hundens munn skal det være hvite og hele tenner, og et svakt rosa tannkjøtt. Det skal heller ikke lukte vondt fra munnen. Godt tannstell bør innlæres fra hunden er liten av.

Hvordan pusse tennene

Hundens tenner er ikke mer hardføre enn våre, og tannpuss er like viktig for hunden din som for deg. Fjernes ikke matrester fra tennene, dannes det belegg som blir til plakk. Dette kan igjen medføre at hunden får tannstein.

Når hunden først har fått tannstein, må den til veterinæren for å fjerne det, og det er hverken hyggelig eller noen rimelig løsning.

Puss av hundens tenner bør gjøres 1-2 ganger hver uke.

Mange hunder vil protestere når man skal pusse tennene deres, men hvis man gjør det til en vane vil det etter hvert bli en enkel øvelse.

Man kan starte med å presentere hunden for tannbørsten, og la den snuse på den og ha den i munnen. Deretter kan man forsøke seg med enkel og rolig tannpuss på fortennene.

Neste gang kan man prøve seg med tannkrem, og også prøve å pusse jekslene litt lenger bak i munnen også. Hvis det er for mye protester, bør man ta en pause.

Etter noen kvelder bør tannpussen gå greit.

Det er viktig at man kjøper tannkrem som er beregnet for hunder. Hunder liker ikke tannkrem som er egnet for mennesker, og fluor kan være skadelig for dem.

Hvis man ikke har pusset hundens tenner og man etter hvert oppdager at den har dårlig ånde og misfargede tenner, bør man ta med hunden til veterinær. Den kan nemlig ha utviklet tannstein, fått skader på tannkjøttet og kanskje også hull i tennene. Dette kan koste litt, og hvis du trenger et lite lån for å gjennomføre dette, er det ikke noe problem for centum.no å hjelpe deg, for det er viktig å få ordnet opp i dette før det blir mer alvorlig for hunden din.

Valpens tenner

Valper har melketenner som begynner å felles når de er 4 måneder gamle. Det er viktig å følge med på at alle melketennene felles, og ikke blir sittende igjen når nye kommer. Da må i så fall melketennene trekkes. Det er også viktig at valpen har gode tyggeprodukter som hjelper med å holde tennene rene og forebygger tannstein.

Det er lett å se om hunden har tannstein. Det er spesielt synlig på hjørnetennene. Hvis belegget ikke har sittet for lenge, kan man enkelt skrape det vekk med neglen. Blir belegget sittende, er det vanskeligere å fjerne. Man må da bruke en egen tannskrape. Kommer man så langt, kan det være lurt å få hjelp av veterinæren. Fjerner man ikke tannsteinen, kan det føre til at det utvikles tannkjøttbetennelse som i ytterste konsekvens kan angripe kjevebenet. Det kan føre til løse tenner som enten faller ut, eller må trekkes av dyrlegen.