Hundens tannhelse

Mange er svært flinke til å ta vare på hundens helse, både fysisk og mentalt, men noen ganger kan det være lett å glemme at også tennene må holdes i orden for at hunden skal holde seg frisk og fornøyd. Din beste medhjelper når det kommer til hundens tannhelse er veterinæren din, men det er også mye du kan gjøre selv for å følge med å hjelpe til.

Tannsten skaper problemer


Problemer med tenner og tannkjøtt er svært utbredt hos hunder, og blant de vanligste problemene er tannsten. Dette kan være
ubehagelig eller smertefullt, og det kan være vanskelig for oss mennesker å faktisk se at hunden føler ubehag. Her er det viktig å følge godt med, og få hundens tenner sjekket jevnlig for å unngå eventuelle betennelser som følge av tannsten. Tannsten kan du faktisk oppdage selv, da bør du se etter et brungult belegg. Ofte vil også tannkjøtt misfarges ved tannproblemer, og dersom du oppdager at hundens tannkjøtt er rødt og ser sårt ut er det på tide med en tur til veterinæren. Friske tenner bør se hvite og rene ut, mens tannkjøttet bør være lyserosa, men ikke for lyst.

Hunder kan også få skader på tennene som følge av lek og aktiviteter, og dette er problemer det kan være vanskelig å oppdage. Igjen er det lurt å få sjekket tennene jevnlig, og man kan også sørge for at hunden ikke tygger på ting som kan skade tennene, men at de får tygge på sunne ting som kan hjelpe mot tannsten.

Puss tennene – eller sjekk dem ofte

Rutinemessige sjekker av hundens tenner gjør at du har muligheten til å oppdage eventuelle problemer tidlig, og dette kan du med fordel gjøre ukentlig. Har du muligheten, og hunden din godtar det, kan det også være lurt å pusse hundens tenner. Det finnes egne tannbørster og tannpasta for hunder, og dette er lurt å begynne å trene på allerede når hunden er valp. For forebygging er det også en idé å gi hunden tørrfôr, da dette gir tennene noe å jobbe med, og det kan dermed hjelpe med å forebygge tannsten. Det finnes også egne godbiter som er utviklet for god tannhelse.