For hold av hund utendørs

Varierte grønnsaker og råvarer.

Å ha hund er en av de største gledene vi mennesker har. Det er nesten så det er for godt til å være sant at det eksisterer en egen firbent rase som synes å være skapt for å bli vår beste venn. Den er betingelsesløst lojal, sprek og stort sett alltid blid. Men, akkurat som et barn, så har den en egenskap som mennesker må ta hensyn til: på egen hånd er den hjelpeløs. Å eie en hund er dermed ikke bare glede og moro, men også mye ansvar for et liv. Mange hundeeiere lar hundene sine bo ute mer eller mindre permanent, men ikke alle er klar over hvilke ting de må ta hensyn til for dette. Mattilsynet har utarbeidet retningslinjer for å sørge for å spre bevissthet rundt dette. Denne artikkelen går gjennom forskjellige detaljer, men det aller viktigste spørsmålet du må stille deg selv når du skal vurdere om en hun kan bo ute er dette: er den egnet for det i utgangspunktet?

Handler like mye om hunden som stellet

Den setningen kan se åpenbar ut, men mangle glemmer det allikevel. Man tenker at så lenge man tar riktig vare på hunden, så er ikke rase av betydning. Men dette er ikke riktig. Pelskvalitet må vurderes, ettersom ikke alle hunder tåler å bo ute hele året. Dette gjelder også jakthunder, som det er lett å tro at er “skapt” for et utendørsliv. Husk at også livsløpet kan medføre endringer i hvor godt en hund klarer seg når gradestokken blir blå. Er hunden syk eller skadet, mangler pels, begynner å bli gammel eller har gått mye ned i vekt, ja så tåler den ikke kulden like godt som den gjorde tidligere. Valper og gravide tisper skal ha tilgang til et oppvarmet rom døgnet rundt hele vinteren. Sørg alltid for at hunden har en liggeplass hvor den kan holde seg tørr, og det er rent og mykt. Dette gjelder ikke bare om vinteren, men hele året. Husk også at det at hunden bor ute er ikke en erstatning for tur. Hunden trenger fortsatt å bevege seg, treffe andre mennesker og dyr, lukte på omgivelsene og oppleve nye ting for å være lykkelig.

Vær obs på signaler

Hunder er ekstremt sosiale dyr, akkurat som oss, og de kommuniserer absolutt hele tiden på forskjellige måter. Noen ganger er signalene åpenbare, andre ganger er de ikke like lette å se. Selv om man er glad i hunden og ønsker den vel kan det være lett å overse signaler ganske enkelt fordi hunden er ute av syne. Du må alltid jevnlig besøke hunden hele døgnet dersom den oppbevarer seg ute, for å være sikker på at den har det bra. Ikke bare trenger den sosialiseringen, men hunder sier ikke nødvendigvis tydelig ifra når de ikke har det bra. En hund kan fryse, ha Feber, ha skadet seg eller være deprimert uten at det synes med en gang, men tilbringer du nok tid vil du kunne se det. Alt i alt, tenk på at om å oppbevare seg ute i timesvis ville være tøft for deg, så er det like tøft for din firbente venn. Til tross for pels kan de også bli kalde, ensomme og syke like lett som oss.